Skip to main content

איך מתמודדים עם תביעה משפטית?

עו"ד משה כאהן "עושה סדר" בדברים (לחצו לצפייה):

  • נתבעתם! מה עושים עכשיו?
  • הדברים שאתם חייבים לדעת במקרה שהוגשה כנגדכם תביעה
  • שבעה טיפים שיסייעו לכם להתמודד בהצלחה עם תביעה שהוגשה כנגדכם
  • מה עליכם לדעת כדי לעבור בשלום הליך משפטי שנפתח כנגדכם

איך מתמודדים עם תביעה משפטית שהוגשה כנגדכם? 

בוקר אחד, דופק שליח בדלת, מוסר לכם מעטפה ונעלם. כשאתם מביטים, אתם רואים שעל המעטפה מוטבעת חותמת של בית משפט. זה קרה - נתבעתם!  כתב התביעה מלא טענות והשמצות והתובע/ת דורש מכם סכומים מופרכים, לא פחות. מה עושים עכשיו

נסו לנטרל רגשות

 קודם כל, הירגעו. מטבע הדברים, כתבי תביעה מציגים את הנתבעים באור לא מחמיא אם לנקוט לשון המעטה ואף מכילים כלפי הנתבעים דברים לא נעימים. יחד עם זאת, אין סיבה להתרגש. תפקידם של כתבי תביעה הוא לנסות לשכנע את קוראם - אם זה בית המשפט ואם זה הצד שכנגד - וכן להפעיל לחץ על הצד שכנגד.  לכן, חשוב לדעת שמה שכתוב בכתב התביעה משקף את דעתו של התובע/ת באמצעות עורך דינו/ה, ואין בכך כל אמירה מוחלטת עליכם. ברגעים אלו, הכעס אינו שותף טוב, הוא אויב. זה הזמן להיות צלולים ולנהוג באופן מחושב.

 רישמו את מועד המסירה

 עם קבלת כתב התביעה רשמו לעצמכם את מועד המסירה: מתי קיבלתם את כתב התביעה לידיכם? זה חשוב, כיוון שהדבר מכתיב את ספירת תקופת הימים שבה ניתן להגיש את כתב ההגנה. בדרך כלל, מדובר ב-30 יום, אבל ישנם לא מעט  חריגים. למשל: אם מדובר בבקשה לצו מניעה, תקופת התגובה יכולה להכיל רק ימים בודדים. את הרישום הזה תציגו לעורך הדין שתבחרו לייצג אתכם, כדי שיוכל לחשב כמה זמן נותר לו להגיש את כתב ההגנה מטעמכם.

התכוננו ואיספו ראיות וחומרים

 

  • רישום מענה לסעיפי כתב התביעה - חשוב שתשבו לבד, תעברו סעיף-סעיף ותכתבו את תשובותיכם לטענות שמופיעות בכתב התביעה - מה נכון, מה נכון חלקית אך הוצא מהקשרו ומה לא נכון כלל. הכינו את גרסתכם בכתב לדברים הנטענים כלפיכם  ואל תסמכו על כך שתזכרו את הכול בהמשך.
  • ריכוז כל הראיות והעדים הפוטנציאליים - רכזו את כל החומרים שעשויים לשמש אתכם כדי לבסס את טענותיכם: מסמכים, הסכמים, הודעות דואר אלקטרוני, תמלול הקלטות (חוקיות, כמובן) ורשימת אנשים אליכם תוכלו לפנות אם תזדקקו להם כעדים.

את עבודת ההכנה  כדאי לעשות לבד, לפני שפונים לעורך דין. כך תוכלו לבוא לעורך הדין מוכנים. למרות שאין חובה למנות עורך דין בהליך אזרחי, ככל שסכום התביעה גבוה והתביעה מורכבת כדאי מאד להיעזר בעורך דין, שייצג אתכם ויוכל לייעץ לכם כיצד לנהוג. בניגוד למחשבה המקובלת - שימוש בעורך דין לא מעיד על "הודאה באשמה", אלא רק על כך שאתם לוקחים את הנושא ברצינות. 

בחנו אפשרות הגשת תביעה שכנגד

אחד הדברים הראשונים שכדאי לבחון, הוא האם ניתן להגיש תביעה נגדית כנדג התובע. לעתים קרובות, כאשר הצד שכנגד רואה שהעניינים מסתבכים וכי גם לו יש לא מעט מה להפסיד, הדבר מצנן את להיטותו. אם יש בסיס לתביעה שכנגד (ועורך הדין יכול לזהות האם יש בסיס עובדתי מוצק לכך), הדבר יכול לשנות את איזון הכוחות ואת כל המערכה המשפטית.

 היו מעורבים בתיק

 חשוב מאוד שתשמרו על קשר עם עורך הדין ותקפידו להיות מעורבים בתיק. לא מספיק להעביר את האחריות על התביעה לידיו ולהשאיר לו את העבודה. התנהלות כזאת לא תשיג את התוצאה המיטבית. עורך הדין זקוק לפידבק לטענות שהוא טוען בשימכם ולגבי ההליכים שהוא נוקט עבורכם. סינרגיה זו חשובה ביותר, ובדרך כלל, כשיש תוצאה חיובית, היא נובעת משיתוף פעולה הדוק בין עורך הדין ובין הלקוח שלו.

  נתקו מגע מהצד שכנגד ומי שמטעמו

מרגע קבלת כתב התביעה, ואפילו לפני כן, כשיש חשד מוצק שמשהו עלול להתנהל באופק, מאוד מומלץ להימנע משיחות לא רשמיות. קשה עד בלתי אפשרי להבטיח כי שיחות שכאלה לא תוקלטנה. פעמים רבות, הצד שכנגד עלול לנסות להוביל לשיחה שתסייע לו בהכנת גרסתו ובביסוסה. כך אתם עלולים למצוא עצמכם נעולים על גרסה שכבר נאמרה על ידכם בתמימות והוקלטה. לכן, עדיף להימנע משיחות והתכתבויות עם הצד שכנגד, עם עורך דינו, או עם כל אדם שעלול לסייע לו - בוודאי שלא עם עדים פוטנציאליים  שלו, וזאת כבר משלב מוקדם ביותר בסכסוך.

הסדרי פשרה

הסדרי פשרה בהליכים  אזרחיים הן דבר טוב וחשוב. למרות זאת, יש להן את הזמן המתאים להן. ברוב המכריע של המקרים, הזמן שמיד לאחר קבלת כתב תביעה, אינו מתאים, שכן בשלב זה התובע מרגיש חזק, הוא "מרגיש על הסוס". אם תנסו לחתור לפשרה, רוב הסיכויים שהצעתו של הצד השני תהיה מאוד גבוהה. אם הצד השני יפנה ויציע פשרה, בחנו אותה בקור רוח ואל תמהרו לקבלה.

מתי, אם כן, הזמן המתאים לפשרה? בדרך כלל, הזמן בו מבשילות פשרות מגיע לאחר שתצהירי העדות הראשית של שני הצדדים כבר נמצאים בפני בית המשפט וכל אחד כבר ראה את הראיות  של הצד השני. בשלב זה, הסיכונים והסיכויים של כל צד יותר ברורים וניתנים להערכה. אז מגיעה העת בה מתאים לגבש פשרה טובה והגונה לשני הצדדים. 

 קראו עוד בנושא:

מה קורה בפועל בבית המשפט? מהם שלבי ההתדיינות?

מתי כדאי לפנות לבוררות? ומתי עדיף לפנות לבית המשפט?